Η μνήμη στον οινοχόο.

Πήγαινε κάτω

Η μνήμη στον οινοχόο.

Δημοσίευση  pafsilipoclub Την / Το Πεμ Αυγ 30, 2012 7:05 am

Εκδήλωση του συλλόγου<< Περί οίνου ο λόγος Μυτιλήνη>>. 25 Αυγούστου 2012
Bring your own bottle
Αναφορά στην μνήμη.

Ονομάζομαι Διρχαλίδης Δημήτριος και θα σας μιλήσω σαν σερβιτόρος οινοχόος, έτσι όπως εμείς χρησιμοποιούμε την μνήμη. Δεν θα αναφερθώ στην μνήμη ως ιατρικό όρο.
Για μας τους οινοχόους ,η μνήμη, είναι η συγκράτηση και η αποθήκευση, είναι η ικανότητα με την οποία αποθηκεύουμε για να αναπλάσουμε τις εμπειρίες μας, είναι η θυρίδα που τοποθετούμε όλες τις πληροφορίες που παίρνουμε, δοκιμάζοντας ένα κρασί αισθητηριακά. Αποθηκεύουμε τα αρώματα, τις γεύσεις, τον παραγωγό, την ποικιλία, και ότι άλλο, προκειμένου να τα μεταφέρουμε με σαφήνεια και πληρότητα στον πελάτη με σκοπό την καλύτερη απόλαυση της πόσης και τον συνδυασμό των γεύσεων.
Η μνήμη όμως, δεν είναι μόνο στον οινοχόο για το κρασί, μα και όλη η ιστορία, από την καλλιέργεια του αμπελιού μέχρι την οινοποίηση και την εμφιάλωση, είναι δηλαδή και η παράδοση ενός τόπου. Χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαμε να ξέρουμε ένα λάθος, ή μία σειρά λαθών που έφεραν ένα καλό αποτέλεσμα στον αμπελώνα, τον καρπό, ή το κρασί. Χωρίς την μνήμη δεν θα ήταν εύκολο να συνεχίσουμε την παράδοση και έτσι θα ήμασταν παραδομένοι στις αποφάσεις των μεγάλων κέντρων των αποφάσεων σχετικά με το κρασί και στις τάσεις της αγοράς. Έτσι θα χάναμε και το γούστο μας, γιατί γούστο είναι αυτή η ιδιαιτερότητα που έχει το κάθε κρασί, υποστηριζόμενο από την πατρίδα του, με όλο τον εθνικισμό της, είναι έκφραση ελευθερίας, ελεύθερης σκέψης, βούλισης και κίνησης. Οι μνήμες αυτές έρχονται από παλιά, από συζητήσεις που γινόντουσαν στις ρούγες των γειτονιών, τότε που ο καθένας έπαιρνε και το δικό του σκαμνάκι ή μαξιλαράκι και συζητούσαν με τους άλλους την καλλιέργεια, την οινοποίηση, ή την εμφιάλωση, τα διάφορα λάθη, ή σωστά, σε όλη την διαδικασία των εργασιών χωρίς την δυνατότητα της καταγραφής των. Η μνήμη όμως ήταν εκεί και εμείς οι σημερινοί πρέπει να ακούμε τις μνήμες αυτών, έχοντας βέβαια και την δυνατότητα της καταγραφής των. Το λέω αυτό επειδή ο σημερινός άνθρωπος είναι τόσο απασχολημένος, είτε επαγγελματικά, είτε σε προσωπικό επίπεδο, η μνήμη δεν βοηθάει και πολύ. Έχουμε όμως την δυνατότητα της καταγραφής. Θα πρέπει και οι παραγωγοί να καταγράφουν τις εργασίες τους σε κάποιο αμπελουργικό ημερολόγιο, ακόμα και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, κατά την διάρκεια της αμπελοοινικής περιόδου.
Κατ’ αυτό τον τρόπο θα ξέρουμε πότε ένα λάθος ή μία σειρά λαθών αποβούν σε θετικό αποτέλεσμα ή είναι μοιραίο.
Οι ερασιτέχνες έχουν αυτή την δυνατότητα του λάθους γιατί δεν θα τους κοστίσει και πολύ, σε αντίθεση με τους επαγγελματίες, που ένα λάθος τους, θα αποβεί μοιραίο σε όλη την αλυσίδα της συμμετοχής στην παραγωγή , από το ανθρώπινο δυναμικό έως και το φυτικό.
Από τα λάθη όμως των ερασιτεχνών, όταν αυτά καταγράφονται στην μνήμη, μπορούν να μάθουν οι επαγγελματίες, καλυτερεύοντας την ποιότητα του κρασιού των προς όφελος , εμάς των καταναλωτών.
avatar
pafsilipoclub

Αριθμός μηνυμάτων : 55
Ημερομηνία εγγραφής : 02/11/2011
Τόπος : Μυτιλήνη

http://ddirchalidis.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης